JARMARK PRODUKTÓW LOKALNYCH W SICIENKU
Jarmark produktów lokalnych przyciągnął do Parku w Sicienku gości z całego regionu.
Wydarzeniu towarzyszyły liczne atrakcje. Zainteresowani mogli skorzystać z poradydietetyka klinicznego, zrobić pamiątkowe zdjęcie z sową i alpakami czy też odwiedzić stanowisko przygotowane przez Polski Związek Łowiecki.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny „Od szparaga do rabarbaru” przygotowany przez Szefa Kuchni Karczmy Rzym Dariusza Gibasa. Uczestnicy mogli skosztować wyjątkowych potraw- zielonych szparagów z wędzonym majonezem i duszonego rabarbaru w miodzie z kruszonką i pudrem z lubczyku.
Wydarzeniu towarzyszyło sympozjum hotelarskie pt.:”Przyszłość hotelarstwa w kontekście eko i agroturystyki”. Laureatom XIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej wręczono puchary.
Kolejną atrakcją wzbudzającą niemałe emocje wśród uczestników był konkurs picia soków na czas. Soki 100%, tłoczone na zimno (owoce bez dodatku wody, cukru czy jakichkolwiek konserwantów ) ufundowała Grupa Producentów Owoców Galster. Zwyciężyli w kategorii DOROŚLI: Józef Przytarski, Bogdan Nowakowski, Krzysztof Hyżyk. W kategorii DZIECI zwyciężyli: Daryna Peresada, Franciszek Sobieski, Jeremiasz Przytarski.
Lody zROLLSowani (lody tajskie) były MEGA niespodzianką dla najmłodszych.
Kulminacyjnym punktem jarmarku, był konkurs w ramach, którego zaprezentowano potrawy podzielone na cztery kategorie. Komisja konkursowa przydzieliła wspaniałe nagrody ufundowane przez Lokalną Grupę Działania „Trzy Doliny”. Wójt Gminy Sicienko Pan Piotr Chudzyński ufundował nagrodę publiczności.
Wyniki konkursu „Smak Trzech Dolin”
Kategoria: produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego (służący do przygotowania potrawy lub będący gotowym do spożycia np. kiełbasa, ser)
- Pierwsze miejsce: Janusza i Barbary Adamczyk Sery Adamczyk- Ser Pielgrzym
- Drugie miejsce: Arleta Bruska- Polędwiczki na maśle smażone
-
Trzecie miejsce: Leokadia i Wiesław Wysoccy - Półgęsek
Kategoria: produkt spożywczy pochodzenia roślinnego (służący do przygotowania potrawy lub będący gotowym do spożycia np. sos, przetwory warzywno-owocowe)
- Pierwsze miejsce: Winnica pod Jabłonią- Plażowe różowe wino wytrawne
- Drugie miejsce: Stowarzyszenie Kobiet Współczesnych w Wierzchucinku- Smalec z fasoli
- Trzecie miejsce: Specjały spod Strzechy- Przysmak chrzanowy do mięs i wędlin
Kategoria: gotowe potrawy (np. schab ze śliwkami i kapustą, zupy, gotowe dania obiadowe, itp.)
- Pierwsze miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Słoneczniki" w Białych Błotach – Kwaśnica Kujawska
- Drugie miejsce: Stowarzyszenie "Aktywne Trzemiętowo" - Chłodnik
- Trzecie miejsce: Jolanta Grygiel – Pierogi z pokrzywą i serem
Kategoria: produkty mieszane, w tym ciasta, desery i napoje
- Pierwsze miejsce: Marta Borowicz- Bezowa słodycz z owocami z sicieńskich sadów i ogrodów
- Drugie miejsce: Maria Modrakowska- Placuszki z kwiatem akacji podane z syropem akacjowym
- Trzecie miejsce: Brzad Susz Owocowy Morzewiec- Suszona śliwka i suszone jabłko w belgijskiej czekoladzie
Komisja konkursowa w składzie:
- Waldemar Sieńko (wojewódzki inspektor jakości handlowej produktów rolno-spożywczych)
- Justyna Ormanowska (dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy)
- Paweł Zuehlke (przedstawiciel Lokalnej Grupy Działania Trzy Doliny)
- Joannę Franczak
Z 62 potraw i produktów zgłoszonych do konkursu ochotnicy (trzy osoby), wybrały potrawę publiczności.
Nagrodę publiczności przyznano: Hannie Łasie za Oszukany Zraz Babci Hani
Dopisała pogoda i publiczność, z całego regionu.
Wydarzenie na bieżąco relacjonowało Radio Nakło.
Organizatorem przedsięwzięcia był Wójt Gminy Sicienko, Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Sicienku, przy wsparciu partnerów: Lokalnej Grupy Działania „Trzy Doliny”, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, TVP3 Bydgoszcz, Polskiego Radia PIK, Radia Nakło, Gazety Regionalnej „Powiat"