JARMARK PRODUKTÓW LOKALNYCH W SICIENKU
W sobotę 17 czerwca w Sicienku po raz kolejny odbył się Jarmark Produktów Lokalnych. Chwilowe załamanie pogody nie odstraszyło wystawców i gości. Wydarzenie cieszyło się wyjątkową frekwencją. Swoje produkty zaoferowało 50 wystawców. Byli to producenci tradycyjnej żywności: swojskich wyrobów wędliniarskich, wyśmienitych serów, miodów, soków tłoczonych, różnorakich przetworów często przygotowanych na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Po oficjalnym otwarciu Jarmarku przez Wójta Gminy Sicienko Piotra Chudzyńskiego na oraz krótkiej wypowiedź zastępcy Dyrektora Bydgoskiego Oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marka Witkowskiego wkroczyli fascynaci kuchni regionalnej – Anna Kornelia Jędrzejewska, Mirosława Wilka i Krzysztof Leśniewski.
Duże zainteresowanie wzbudził pokaz kulinarny Marcina Szukaja, który przyrządzając pyszne desery, zachęcał do łączenia różnych smaków np. słonego i słodkiego. Kolejną atrakcją wzbudzającą niemałe emocje wśród uczestników był wyczekiwany co roku, konkurs picia soków na czas. Soki 100%, tłoczone na zimno (owoce bez dodatku wody, cukru czy jakichkolwiek konserwantów ) ufundowała Grupa Producentów Owoców Galster z Wierzchucic. Zwyciężyli: w kategorii dorośli: Marcin Gettke, a w kategorii dzieci: Kornelia Kolano. Ciekawym punktem programu była prelekcja Pana Marka Brunka o probiotykach i ich zastosowaniu w uprawach rolnych.
W trakcie wydarzenia można było także odwiedzić niepowtarzalą wystawę makatek kuchennych Jolanty Grygiel (przewodniczącej KGW w Kruszynie), wziąć udział w warsztatach zielarskich organizowane przez centrum kultury oraz w drugiej części warsztatów integracyjnych dla dzieci, prowadzonych przez Przemka Kozłowskiego. Dzieci były zachwycone zwierzętami, które odwiedziły Jarmark (kozy, kucyki, sowa).
Podczas Jarmarku nie zabrakło także zabawy przy muzyce – występ Pana Wiesława Nowickiego zachęcił uczestników wydarzenia do wspólnego śpiewu i tańca. Można było także zrelaksować się w strefie chillout.
Kluczowym punktem imprezy, był konkurs w ramach, którego zaprezentowano potrawy podzielone na cztery kategorie. Komisja konkursowa w składzie:
- Waldemar Sieńko
- Justyna Ormanowska
- Paweł Zuehlke
- Joannę Franczak
przydzieliła wspaniałe nagrody ufundowane przez Lokalną Grupę Działania „Trzy Doliny”. Kategoria: produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego (służący do przygotowania potrawy lub będący gotowym do spożycia np. kiełbasa, ser):
- Pierwsze miejsce: Schab suszony – Masarnia Władysławowo Zawistowski
- Drugie miejsce: Półmisek kozich serów - Kozia Manufaktura
- Trzecie miejsce: Kawałek długodorzewającej karkówki z podkolanówkami - Maria Jakubczak
Kategoria: produkt spożywczy pochodzenia roślinnego (służący do przygotowania potrawy lub będący gotowym do spożycia np. sos, przetwory warzywno-owocowe)
- Pierwsze miejsce: Wino z własnej winnicy – Winnica Irena
- Drugie miejsce: Konfitura z płatków róży damasceńskiej – Specjały spod Strzechy
- Trzecie miejsce: Klopsy z grzybów w zalewie octowej – Arleta Bruska
Kategoria: gotowe potrawy (np. schab ze śliwkami i kapustą, zupy, gotowe dania obiadowe, itp.)
- Pierwsze miejsce: Mała czarna z kluseczkami - Stowarzyszenie "Aktywne Trzemiętowo"
- Drugie miejsce: Królik na dziko z kluseczkami - Koło Gospodyń Wiejskich w Michalinie
- Trzecie miejsce: Szynka wieprzowa w glazurze wiśniowej - Koło Gospodyń Wiejskich w Nieżywięciu
Kategoria: produkty mieszane, w tym ciasta, desery i napoje
- Pierwsze miejsce: Słodki powiew lata - Marta Borowicz
- Drugie miejsce: Nalewka z kwiatów Magnolii – Arleta Bruska
- Trzecie miejsce: Makowiec drożdżowy z kruszonką - Danuta Krzewska
Z 49 potraw i produktów zgłoszonych do konkursu ochotnicy (5 osób), wybrali potrawę publiczności ufundowaną przez Wójta Gminy Sicienko Piotra Chudzyńskiego.
Nagrodę publiczności przyznano: KGW z Kruszyna za zraz z kapustą kiszoną. Po odczytaniu werdyktu nadszedł czas na otwartą degustację 49 pysznych potraw pokonkursowych, w której udział mogli wziąć wszyscy uczestnicy Jarmarku.
Wydarzenie na bieżąco relacjonowało Radio PiK.
Organizatorem przedsięwzięcia był Wójt Gminy Sicienko, Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Sicienku, przy wsparciu partnerów: Lokalnej Grupy Działania „Trzy Doliny”, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Radio Pik.
Obecni wystawcy na Jarmarku: KGW Aktywni Pawłówka i Przyjaciele, Stowarzyszenie "Aktywne Trzemiętowo", Koło Gospodyń Wiejskich w Kruszynie, Koło Gospodyń Wiejskich w Teresinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Nieżywięciu, Koło Gospodyń Wiejskich w Michalini, Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrówka Nowa, Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonczynie, Gospodarstwo Rolne Wymysłowo Agnieszka i Sławomir Bączek, Specjały spod Strzechy, W. Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek, KRAJAN Browary Kujawsko Pomorskie Sp. z o.o., Sery Jasiurkowscy, Lody włoskie Sicienko, Gruczniak, U Doroty Wędliny jak dawniej, Winnica pod Jabłonią,Danuta i Piotr Krzewscy, Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka Białachowska, Masarnia Władysławowo Zawistowski, Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie, Winnica Irena, Gospodarstwo Rolne Rawelkowo Katarzyna Borońska, Pasieka Pszczelarska "Kuś",Gospodarstwo Rolne Andrzej Swędrowski, Grupa Producentów Owoców GALSTER, Lody tradycyjne I.I. Zmudziejewscy (Koronowo), Pasieki wędrowne z Doliny Noteci, Marzena Przytarska, Regionalne Centrum Mikroorganizmów Bruka Narural Marek Brunka, Projekt Musli, Porzeczkowa Kraina, Dariusz Zawaryński (gofry), Browar Rzemieślniczy Rzeka Piwa, LepiAnka, Moniser, Pierniki pałuckie Jan Ciepliński, Aura-POL, Mirosława Wilk, Naturalnie Aneta Wadas, DekoMona Monika Szatlach, Ewa Wilczyńska, F.P.H.U Elliksir, "FIGA Gospodarstwo Ekologiczne".