"Smaki Trzech Dolin" - lokalny festiwal kulinarny odbył się w tym roku w Sicienku. Na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich i lokalnych producentów żywności można było skosztować zdrowych, smacznych, tradycyjnych potraw z naszego regionu. Wydarzeniu towarzyszyły liczne atrakcje, które na bieżąco relacjonowało Radio Nakło: warsztaty z gliny dla najmłodszych, pokaz kuchni molekularnej, pokaz szefa kuchni Karczmy Rzym, pokaz herbaciany, prelekcja Sołtysa Sołectwa Sicienko o znaczeniu budek lęgowych. Najciekawszym punktem festiwalu był konkurs, w ramach którego zaprezentowano aż 33 potrawy. Komisja konkursowa przydzieliła w czterech kategoriach (produkty i potrawy pochodzenia roślinnego, produkty i potrawy pochodzenia zwierzęcego, przetwory domowe, i produkty i potrawy wege) wspaniałe nagrody ufundowane przez Lokalną Grupę Działania „Trzy Doliny”. Wójt Gminy Sicienko Pan Piotr Chudzyński ufundował nagrodę publiczności, którą zdobyła Pani Jolanta Grygiel z Kruszyna. Pyszne ciasta, potrawy z gęsiny, soki, przetwory, herbatki ziołowe - tego wszystkiego można było skosztować na Festiwalu Smaków Trzech Dolin w Sicienku. Licznie dopisała publiczność, nie tylko z terenu naszej gminy, ale również innych zakątków naszego powiatu oraz gmin ościennych.
Wyniki konkursu „Smak Trzech Dolin”
Kategoria: potrawy i produkty pochodzenia roślinnego
1. Chleb ziołowy - Czesława Pinkowska (Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonczynie)
2. Chłodnik na upał i racuchy z owocami - Zofia Bruska z Suchar
3. Pierogi kruszyńskie - Jolanta Grygiel (Koło Gospodyń Wiejskich w Kruszynie)
Kategoria: potrawy i produkty pochodzenia zwierzęcego
1. Ruchanki z konfiturą z czarnej porzeczki i pasztetem z kaczki - Elżbieta i Agata Minda (Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Olszewki i Lubaszcza)
2. Serki wędzone - Danuta i Piotr Krzewscy z Kruszyna
3. Serki i dżemiki - Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrówki Nowej
Kategoria: ciasta i desery
1. Baba muślinowa - Elżbieta i Agata Minda (Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Olszewki i Lubaszcza)
2. Truskawkowa chmurka - Izabela Woropaj z Kruszyna
3. Kruche ciasto z owocami i pianką - Danuta Wesołowska (Stowarzyszenie Miłośników Sicienka)
Kategoria: przetwory domowe i napoje
1. Wino białe, wytrawne ze szczepu muscaris - Agnieszka Białachowska (Winnica Pod Jabłonią)
2. Powidła rabarbarowo - żurawinowe - Łukasz Chabowski z Strzelec Górnych
3. Majówka - wiosenna herbata ziołowa - Katarzyna Rymarz (Makowe Lato)
Komisja konkursowa w składzie:
przewodniczący - Waldemar Sieńko (wojewódzki inspektor jakości handlowej produktów rolno-spożywczych)
Justyna Ormanowska (dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy)
Paweł Zuehlke (przedstawiciel Lokalnej Grupy Działania Trzy Doliny)
Izabela Chudzyńska (antropolog jedzenia, wykładowca WSG)
Z 34 potraw i produktów zgłoszonych do konkursu chętni przedstawiciele publiczności (pięć osób), wybrało potrawę publiczności.
Nagrodę publiczności przyznano:
Schab suszony, dojrzewający - Jolanta Grygiel z Kruszyna